Kaarina Hazard kirjoittaa Iltalehden-blogissaan kyselystä, joka koski suomalaisten politiikka- ja taloustietämystä.
Kyselystähän käy ilmi, että ihmisillä on uskomattoman virheellisiä käsityksiä muun muassa siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä oppositiossa. Mutta Kaarina Hazard huomauttaa aivan kirjoituksensa lopuksi, mistä politiikkaan liittyvästä asiasta suomalaisia todella pitäisi valistaa. Hazardin mukaan seuraavien vaalien yhteydessä koko median pitää kertoa äänestäjille, miten toimii suomalainen vaalijärjestelmä.
Juuri noin pitää minunkin mielestäni tiedotusvälineiden toimia. Sanomalehdet voisivat jälleen kerran lunastaa paikkansa kansanvalistajina, kun tekisivät houkuttelevia tarinoita siitä, mitä ääni vaikkapa tietylle ehdokkaalle merkitsee ääntenlaskennassa. Olennaista vaalijärjestelmässä on juuri ääntenlaskentatapa. On tietysti syytä tietää, mitä vaaleja meillä on ja miten pressavaali eroaa muista, mutta äänestäjän kannalta tärkeää on tämä henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmä (paitsi pressavaali joka on henkilövaali).
Vaalijärjestelmää koskevat jutut eivät tietenkään saa olla kuivia, vaan niiden on oltava otsikosta lähtien puoleensa vetäviä. Kyllähän lehdet ja muu media tämän osaavat. Jutun tosin on vastattava sitten otsikkoa, ja siinä pitää olla jännitystä. Sen pitää yllättää ja havahduttaa äänestäjä.
Sinänsä tuo vaalijärjestelmän ääntenlaskentatapa ei niin mutkikas juttu ole. Olen siitä itsekin joskus blogannut, mutta olen varmuuden vuoksi viitannut asiaa selostavaan verkkosivuun. Saattaisin puhua puppua yksityiskohdissa, jos lähtisin itse selittämään. Mutta sanomalehdillä ja muilla on asiantuntijat käytettävissään sitä varten, että asia tulee oikein selostettua.
En olisi ehkä itse tullut ajatelleeksikaan, että tässähän medialla on aito tiedon lisäämisen tilaisuus, joten tuo Kaarina Hazardin huomio oli erinomainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti