tiistai 22. tammikuuta 2013

Perussuomalaiset ja keskenään kilpailevat ajatushautomot

Sampo Terhon (työryhmineen) yksityinen ajatushautomo on nyt saattanut julkisuuteen ainakin osan ajatuskokeilustaan. Tuosta syntyi sitten nopeasti nimimerkkikeskustelu muun muassa perussuomalaiset.fi-sivulla.

Kun sitten keskustelu yllätti sekä ajatushautomon että eduskuntaryhmän, erityisesti ajatusten hautojat puolustautuvat (tätä ärhäkkää keskustelua vastaan) sanomalla että näin haluttiin saada aikaan keskustelua. Minäpä kysyn vielä varmuuden vuoksi enkä välttämättä ole niin vastauksen kipeä, että haluttiinko keskustelua vai eikö haluttu. En olisi yllättynyt, vaikka asiaa tarkemmin mietittyään ajatushautomon edustajat tulisivatkin siihen tulokseen, että ihan ei saatu mitä tilattiin.

Sama toistuu aina. Politiikan ammattilaiset, joiden pitäisi tuntea ihmisten mielialat ja tavat, tulevat kerta toisensa jälkeen ei-tarkoitetun keskustelun yllättämiksi. Ei anna vakuuttavaa kuvaa ainakaan minulle tällainen kokeilu ja erehdys –meininki.

Toisaalta mitäs pahaa tuossa Sampo Terhon yksityisen (yksityisyyttähän korostetaan suorastaan anteeksi pyydellen) ajattelemisen (tänka på) listassa on. Nimittäin tietysti menin katsomaan tiedon parhaalle lähteelle eli perussuomalaiset.fi-sivulle, mitä kyseinen lista sisältää. Eihän siinä ole mitään ruohonjuuritason ihmiseen kielteisesti vaikuttavaa. Kohdat, jotka perussuomalaiset piste fi luettelee, ovat seuraavat:

Vientiä EU:n ulkopuolelle tehostettava
Rakenteellisia uudistuksia budjettiin, joita ovat muun muassa
1. Kehitysapu eettiselle pohjalle: pois 1 100 miljoonaa euroa.
2. Terho poistaisi erilaisia verovähennyksiä 435 miljoonalla eurolla.
3. Yksityisen terveydenhuollon kela-korvausten poisto.
Siis Sampo Terho yksityisesti työryhmineen (think tank) ehdottaa, että vienti pitää saada vetämään ja tietyistä vähennyksistä pitää päästä eroon hissunkissun. Kieltämättä tuo yksityistä käyttävän kelakorvauksen poisto on sellainen, josta itse en suoraan sanoisi mitään varmaa, mutta kun Sampo Terho sanoo, että niillä joilla on varaa käyttää yksityistä on varaa myös maksaa se täysin, haluan uskoa että näin on. Tuo on kyllä (ihan aidosti nyt kerrankin tunnen näin) niin liikuttavasti sanottu, että mielelläni siihen uskoisin. Mutta kävi mielessäni kyllä sellainenkin sosialistinen ajatuspiru, että ei kai ehdotuksessa vain ole takana kuntasektorin hyysääminen, siis että kaikki työllistämään kunnallisia terveysammattilaisia. Mutta ei se oikein kuuluisi loogisesti Sampo Terhon linjaan, mikäli nyt näiden kaikkien ulostulojen jälkeen mistään mitään ymmärrän.

Nuo olivat ne kohdat, jotka Terhon listasta katsottiin olennaisiksi mainita sellaisella sivulla kuin perussuomalaiset.fi, joten mistä tässä vielä huudetaan. Kaikki on hyvin, ja nukkukaa rauhassa, ja ennen kaikkea nukutaan entistä paremmin myös seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tästä tulee vielä kuorsausjytky.

Siinäkin mielessä nyt on kaikki hyvin tämän ajatuskokeilun osalta, että sitähän on sekä kannatettu että sitten vastustettu sopivasti.

Piti muuten oikein tarkistaa, olisiko perussuomalaisten seuraava puoluekokous Kuopiossa joka on Savoa. Ei ole, vaan on Joensuussa. Ette sitten syytä minua, jos tuo ei pidä paikkansa. En voi aina tietolähteitäni taata enkä edes omaa lukutaitoani. Varmistakaa toki etukäteen, jotka sinne olette menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti