tiistai 29. tammikuuta 2013

Rkp lopeta tuo populisti-populismi

Nyt Rkp vuorostaan otti käyttöön kirveen nimeltä populismi. Tällä kertaa kielteisen leimaamisen asiakohteena oli EU-kansanäänestys.

Ensinnäkin keskusteluilmapiirin (hiukan juhlava sana, myönnän) kannalta on myrkyllistä, että lyödään toistuvasti populismi-sanalla. Mitä hyvää tuollainen keskustelu edistää? Ei mitään ainakaan tässä EU-kansanäänestys-asiassa. Kysehän on kansalaisaloitteesta.

Huvittavaa Rkp:n populismi-julkilausumassa onkin, että minäkö tai ne muut EU-kansanäänestyksen kannattajatko muka olisivat niitä populisteja. Tämähän olisi naurettava näkökulma asiaan, ihan uusi itse asiassa. Tätä samaa ihmetteli jo joku muukin kommentoija jossakin keskustelussa, että siis miten ihmisten oma-aloitteinen vapaaehtoinen toiminta voi liittyä populismiin. Näinkö todella siellä Rkp:n päättävissä elimissä ajatellaan?

Luin kyllä paristakin lehdestä tästä Rkp:n populismi-heitosta, mutta en päässyt varmuudella selville heiton kohteesta, kuka siis olisi tässä se populisti. Populismi kielteisesti käsitettynä kai tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kansanedustaja kannatusta kalastellakseen lupaa jotakin niin että mieltää itsekin tämän asiallisesti katsoen huonoksi ratkaisuksi. Kun näin ollen populisti voi olla lähinnä kansanedustaja tai muu päättäjä, Rkp nimetköön selvästi kuka on populisti. Jos Rkp ei edes sitä pysty tekemään, puolue harrastaa pelkkää vastenmielistä sanahelinää.

Kyllähän jossakin jutussa oli mainittu Timo Soini, kun todettiin kuka on viime päivinä ottanut esille EU-kansanäänestyksen mahdollisuuden, mutta oliko tuo vain lehden oma toteamus vai myös Rkp:n käyttämä viittaus?

Ei ongelma kuitenkaan sillä ratkea, että Rkp tulisi asiallisesti kertomaan meille uteliaille kuka se populisti tässä EU-kansanäänestysasiassa on. Nimittäin eihän EU-kansanäänestys ole tietääkseni millään tavalla lähtöisin nykyisistä päättäjistä. Päinvastoin se on niin kansalaislähtöinen hanke, kuin vain voi olla. Toki virallisissa kansalaisaloitteissa jonkun pitää olla todella aktiivinen alullepanija ja siten esimerkiksi poliittisesti esillä oleva henkilö, mutta mitäs populismia siinäkään sitten olisi? Rkp kerro meille! Käy vaikka kommentoimassa omalla nimelläsi blogiini.

Leikitään vielä vähän sillä, että Rkp tarkoittaisi vaikkapa Timo Soini-nimistä kansanedustajaa puhuessaan populistisesta EU-kansanäänestyskeskustelusta. Tarkoittaisiko Rkp näin ollen, että Timo Soini innosti minua tuhansien muiden ohella antamaan kannatuksen EU-kansanäänestysaloitteelle tuolla virallisella kansalaisaloitesivulla? Ei kai edes Rkp keskusteluja seuraavana toimijana voi sitä tarkoittaa. Ainakin minä sain sysäyksen kansalaisaloitteen tukemiseen bloggauksesta, jonka kirjoittaja mitä ilmeisimmin on aidosti EU-kansanäänestyksen takana. Sysäyksellä tässä tarkoitan lähinnä sitä, että nyt minulla oli mahdollisuus antaa kannatus asialle jonka takana olen.

Nyt en rupea perustelemaan, miksi kannatan kyseistä kansalaisaloitetta. Se olisi toisen bloggauksen aihe.

Mutta oli miten oli, Rkp:n populismi-julkilausuma on loppuun asti käsittämätön. Miten niin se on käsittämätön? Siten niin, että minä ainakin ja uskoakseni tuhannet muut EU-kansanäänestyksen kannattajat tekevät ja kykenevät tekemään arvionsa EU-kansanäänestyksen tarpeellisuudesta itse. Tässä tuleekin esille ehkä Rkp:n ja varmaan myös monen muun tahon ikävin piirre suhteessa äänestäjiin ja kansalaisiin. Näyttää siltä, että Rkp kuten käsittääkseni demaritkaan (valtiovaranministerimme muiden mukana) ei joko luota kansalaisiin tai ei vain halua antaa muusta syystä valtaa kansalaisille muun muassa EU-kansanäänestyksen muodossa.

Rkp, Jutta Urpilainen ja Sdp ainakin ja luultavasti moni muu voi nyt kysyä, mikä oli pointti. Pointti oli se, että ihmiset menkää nyt nopeasti antamaan kannatuksenne EU-kansanäänestykselle. Ei pidä hämääntyä, pelästyä tai masentua Rkp:n tai minkään muunkaan tahon ikävästä ja hyvin vastenmielisestä populismi-leiman käytöstä. Toiveena esitän, eikö voitaisi jo aloittaa rakentava ja myönteinen ja kansalaisia arvostava keskustelutapa iänikuisen halventamisilmapiirin asemesta. Tämä oli tarkoitettu Rkp:lle, demareille ja kaikille puolueille ja kansanedustajille (ja ministereille).

Kyseisen kansalaisaloitteen sivu on:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11

Käy myös tykkäämässä kansalaisaloitteen facebook-sivusta. Löydät sen kyllä.

Lopuksi: Rkp, demarit ja muut sellaiset, jos eksytte blogiini, käyttäkää aikanne kuluksi vaikkapa tunti blogin lukemiseen. Olisi sitten kiinnostavaa kuulla näkemyksenne, olisiko minussa ainesta populistiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti