tiistai 8. tammikuuta 2013

Paljonko maksaisit asunnosta lähellä työpaikkaa?

Taloussanomat on laskenut eräästä näkökulmasta arvon eli hintalapun suomalaisten keskimääräiselle työmatkalle.

Tuo näkökulma on se, paljonko työmatkaan käytetystä ajasta maksettaisiin keskimäärin palkkaa. Koko maan arvon lisäksi Taloussanomat esittää arvot erikokoisten paikkakuntien osalta. Jyväskylän kokoisilla paikkakunnilla kuukaudessa työmatkaan käytetyn ajan hinta olisi noin 200 euroa. Tämä on yhdestä näkökulmasta mielenkiintoinen lähtökohta miettiä sitä, paljonko kannattaisi maksaa lisää siitä, että voisikin asua työpaikan lähellä.

Paljonko lisää kannattaisi maksaa asunnosta, jos sillä voisi välttää 2400 euron arvoiset vuotuiset työmatkat? Omassa ajattelussani lopputulos riippuu siitä, millaisella korkotasolla katsoo järkeväksi toimia. Korkotasojakin on niin monenlaisia riippuen siitä, missä käytössä raha muuten voisi olla. Asian ratkaiseminen ei olekaan kovin helppo. Se on sellainen toisaalta-toisaalta-juttu ja perustuu lopulta epävarmoihin oletuksiin.

Jos tosiaan asuisi vaikkapa yksin, niin voisiko asunnosta maksaa esimerkiksi 50 000 tai jopa 100 000 euroa lisää jos näin säästäisi 2400 euroa vuodessa? Nuo luvut ovat vain esimerkkejä.

Käytännössä asia on kuitenkin hankalampi pähkäiltävä. Ensinnäkin tietysti tarvittavan lisärahan pitää olla käytettävissä., ja toiseksi huomioon otettavia kuluja ja muita seikkoja on muitakin kuin työmatkat.

Ja vielä yksi tärkeä seikka, onko ajatus työmatkaan menetetystä työajasta läheskään sopivin lähtökohta. Oma laskentani lähtisi siitä, paljonko ensinnäkin maksaisin bussimatkoistani kaiken kaikkiaan sen johdosta että asun täällä enkä Jyväskylän keskustassa. Tähän sitten lisäisin luultavasti vähintään toisen puolen muita kuluiksi muunnettavia seikkoja.

Onhan sillä näin ajatellen syynsä, että keskustassa asunnot maksavat paljon enemmän kuin paljon kauempana. Toki työ- ja muut matkat suuntautuvat sinne tänne, kuinka kullakin, ei pelkästään kaupungin keskustaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti