tiistai 29. tammikuuta 2013

Ruotsi ja Kreikka – nuorisotyöttömyys yhdistää

Luin talouselama.fi-verkkosivulta uutisotsikon Ruotsi ohjaa työttömiä nuoria Kreikkaan. Heti ajattelin, että nyt Talouselämä on keksinyt vetävän otsikon, joka epäuskottavuudessaan kaiken lisäksi saattaisi olla jopa totta.

Ajattelin, että Ruotsi ohjaisi kreikkalaistaustaisia nuoria Kreikkaan töihin. Eri asia on, olisiko otsikko siinä tapauksessa kuitenkaan täysin hyvän maun mukainen. Siinä ja siinä, markkinoinnissa melkein kaikki on sallittua.

Mutta totuus uutisessa osoittautui vieläkin uskomattomammaksi, sillä Ruotsi todella ohjaa nimenomaan ruotsalaisia työttömiä nuoria kesätöihin muun muassa Kreikkaan ja Espanjaan palvelemaan ruotsalaisia turisteja.

Jutun loppu on sitten jo melkein liikuttava osoitus siitä, millä tavalla huonosti pärjäävät voivat tukea toisiaan. Nimittäin Kreikan ja Espanjan nuorisotyöttömyyshän tiedetään, mutta yllätys minulle oli että Ruotsin nuorisotyöttömyysaste on Euroopan keskiarvoa korkeampi.

Ruotsillahan kuulemma menee hyvin, kuten tuossa uutisessakin todetaan. Miten siellä kuitenkin voi olla eurooppalaisittain korkea nuorisotyöttömyys? Ruotsiahan jotkut vieläpä kehuvat siitä, että siellä olisi vähemmän rakenteellisia työmarkkinaesteitä kuin Suomessa. Onkohan sittenkään, kun on tuollainen nuorisotyöttömyys?

Joka tapauksessa markkinatalous on jännää. Luen talouselama.fi-verkkosivua säännöllisesti. Joskus olen jopa tilannut Talouselämä-lehteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti