perjantai 2. elokuuta 2013

Päätoimittaja Pekka Mervola aiheesta nuorten autoiluasenne ja tuleva yhdyskuntarakenne

Päätoimittaja Pekka Mervola, Keskisuomalainen 30.7, kirjoittaa kiinnostavasta muutoksesta ja sen kiinnostavasta vaikutuksesta otsikolla ”En aja enkä mökkeile”. Muutos on se, että nuoret eivät aja ajokorttia niin yleisesti kuin ennen. Niin ikään mökkeilyn kiinnostus on vähentynyt nuorten keskuudessa. Seuraavassa on näkemyksiäni Pekka Mervolan kirjoituksen herättäminä. Toistan omalla tavallani ehkä suurelta osin Mervolan kirjoituksen toteamuksia, mutta lisäksi on joitakin omia oletuksia tulevaisuudesta.

Ajokortittomuus korostuu Helsingissä, mikä on ymmärrettävää. Kaikesta tästä avautuu mielenkiintoisia tulevaisuuden näkymiä. Kun väestö oletettavasti keskittyy pikku hiljaa ja kun erityisesti pääkaupunkiseutu vetää koko ajan porukkaa, suuntaus autottomuuteen vahvistuu jo siltäkin osin. Kun tämä autottomuus sitten yleistyy väestössä ikäluokkien mukana, tulevaisuudessa yhdyskuntarakenne tiivistyy ja julkisten kulkuvälineiden käyttö lisääntyy. Minusta näyttää siltä, että toisiaan vahvistavat tekijät vievät tähän suuntaan. Omalta osaltani tämä on toiveajattelua, mutta näinhän tässä luulisi pakosta käyvän vähitellen.

Toki osa, ehkä selvästi erottuva osa, ihmisistä haluaa välttämättä asua väljissä pientalolähiöissä ja tarvitsee siihen paljon autoja. Tämä osakehitys saattaa jopa kärjistyä tuon valtakehityksen rinnalla. Ihmisillä näyttää olevan tiettyjä vahvoja asumishaaveita, eikä niitä väkisin muuteta. Hyvin moni nuori perhe muuttaa Jyväskylästä Muurameen tai johonkin Jyväskylän pientaloalueelle heti, kun on mahdollista.

Pekka Mervola kirjoittaa, että autoilun ja mökkeilyn suosion lasku vaikuttaa suomalaiseen yhdyskuntarakenteeseen ja nuorten arvot ohjaavat asumista entistä tiiviimpiin kaupunkeihin. Kirjoittaja jatkaa osuvasti, että jos Jyväskylä tai moni muu kaupunki haluaa olla tässä kehityksessä mukana, on panostettava julkiseen liikenteeseen. Ja lopuksi vielä kirjoituksessa todetaan, mitä edellä kuvattu yksinkertaisesti merkitsee: ”Se taas vaatii, että entistä pienemmällä alueella asuu entistä enemmän ihmisiä.”

Lue myös blogini muita kirjoituksia! Aiheita ovat mm. markkinointi, politiikka, media, talous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti