keskiviikko 7. elokuuta 2013

Ulkomainen omistus ja media – vieraan pelko

Jo lyhyessä uutisessa ehditään käyttää Washington Postista luonnehdintoja ´arvostettu´, ´vaikutusvaltainen´ ja ´lippulaivajulkaisu´. Sellaisen sitten ostaa itselleen Amazon-verkkokaupan perustaja Jeff Bezos.

Kuka tai mikä voisi ostaa edes periaatteessa suomalaisen sanomalehden, josta käytetään määreitä ´arvostettu´, ´vaikutusvaltainen´ ja joka on kustantajansa lippulaivajulkaisu? Ehkä sellaisen voisi ostaa juuri ja juuri joku suomalainen periaatteessa, mutta missään tapauksessa ostajana ei voisi olla kukaan tai mikään taho Suomen ulkopuolelta. Amerikkalaisen Washington Postin osti amerikkalainen henkilö, joten miksei eu-suomalaista merkittävää sanomalehteä voisi ostaa samaan tapaan esimerkiksi jokin EU:n ”kansalainen”? Ei vain voi. Perustellaan.

Muutama vuosi sitten, kun Yle-maksukeskustelu oli kiivasta ja kun maksusta jo kertaalleen sovittiinkin eduskuntaryhmien kesken, kyselin erään eduskuntaryhmän henkilöltä perustelua moiseen huonona pitämääni Yle-maksuun. Vastaus oli hämmästyttävä. Vastaajalla merkittävänä perusteluna oli se, että muuten on vaarana että ulkomaiset suuret kaupalliset mediayhtiöt tulevat ja vievät suomalaisen tiedonvälityksen. Tämähän osoittaa vieraan pelkoa ja ulkomaalaispelkoa suomalaisessa päätöksenteossa. Perinteinen media on tässä suhteessa luultavasti aivan erityisessä suojeluksessa ”pahalta”.

Jopa ihan nämä kotoiset eu-(ulkomaa)laiset ovat siis jo omistajina huonompia ja pahempia kuin suomalaiset. Eihän tässä mitään epäloogista olisi meikäläisen tapaisen impivaaralaisen näkökulmasta, mutta jos puhuu aidosta kansainvälisyydestä niin onhan se ristiriitaista pelätä ulkomaista omistusta käytännön politiikassa.

Ainakin siis ulkomaiset ostajaehdokkaat pidetään pois laskuista, jos suomalaiselle arvostetulle, vaikutusvaltaiselle lippulaivajulkaisulle kuten esimerkiksi suurelle sanomalehdelle katseltaisiin ostajaa tai jos sellaiselle ostajia tarjoutuisi.


Lue myös blogini muita kirjoituksia! Aiheita ovat mm. markkinointi, politiikka, media, talous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti