tiistai 2. huhtikuuta 2013

Keskusta, Putkonen ja Heinäluoma hallituksen päätöksistä

Puolueiden ja poliitikkojen arviot kehysriihen veropäätöksistä ja joistakin leikkauksista vaikuttavat sellaisilta, kuin ihan lähiaikoina pidettäisiin vaalit.

Keskusta narisee nyt vaihteeksi siitä, kun kuulemma kehitysyhteistyöstä ja jonkin verran kai myös ulkoasiainhallinnosta säästetään. Puolue vaikuttaa olevan huolissaan nimenomaan siitä, mitä meistä nyt muualla taas ajatellaan. Tulee mieleen vihreät tässä suhteessa. Ollaanhan vihreissä käsittääkseni tyypillisesti hyvin huolissaan siitä, millaisen mielikuvan (painotan sanaa mielikuva) maailmalle Suomi antaa kehitysyhteistyömäärärajojen osalta. Enpä muuten(kaan) yhtään ihmettelisi, vaikka keskusta ja vihreät lähivuosina fuusioituisivat. Siinä olisi sekin puoli, että yhdistettynä tämä keskusta-vihreät –kokoonpano muodostaisi jonkin aikaa niin sanotun suuren puolueen.

Perussuomalaisten työmies Putkonen puolestaan pitää vääränä työmiesten kannalta sitä, kun sähkövero nousee ja kuulemma myös kilometrikorvaukset vähenevät. Taas valtio nipisti väärästä paikasta, siis Putkosen mielestä, ei minun. Toki sähköä joudun kuluttamaan, mutta joka tapauksessa olen jo pitemmän aikaa aikonut hajoamisvaaran vuoksi uusia minimaalista tietotekniikkaani oletettavastikin entistä vähemmän kuluttavaksi. Tosin sähkönkulutukseni on pienehköä nykyäänkin, koska miksi ihmeessä sen pitäisi olla suurta. Sinänsä kulutusverot ovat enimmäkseen keinotekoisia ja vääriä hätäratkaisuja, mutta sähköveron kiristäminen ei nyt tällä hetkellä tunnu niistä epäoikeudenmukaisimmalta.

Sitten Heinäluoma (sd.) sanoo, että yhteisöveroa olisi voinut laskea vaikka enemmänkin jos olisi syntynyt keskitetty työmarkkinaratkaisu. Hänkin siis tuntuu olevan reippaalla laskulinjalla.

Kaiken kaikkiaan tämä into laskea runsaastikin joitakin veroja ja toisaalta tiettyjen pientenkin säästöjen paheksunta antaa kyllä kuvan, että Suomen kansantalous olisi mahdollisimman kaukana alavireisyydestä ja että se olisi pikemminkin vahvassa kasvussa eikä pohjalla olisi minkäänlaista velkaantumistrendiä. Mutta kun kaikesta huolimatta hiukan epäilen tätä, niin todellinen syy löysäilyyn voisi olla vaikkapa vaalien oletettu läheisyys. Jos se ei ole sekään, mikä sitten?

Perussuomalaisten Putkosen näkemyksestä vielä sen verran, että toki hän hallituksen päätöksiä kritisoidessaan kritisoi hallitusta myös siitä että se ei kyennyt riittäviin rakenteellisiin uudistuksiin. Minä aina tykkään niin kovasti, kun kuulen ilmauksen ”rakenteellinen uudistus”. Se lupaa jotakin raikasta. Harmi vain, että nytkään ei käynyt selville mitä tarkoitettiin rakenteellisella tässä yhteydessä. Niin ja vielä, Putkosenkin mielestä yhteisöveron lasku oli oikeansuuntainen toimenpide.

Ruvetkaahan nyt tekemään sitten vaikka niitä rakenteellisia uudistuksia, tai kertokaa edes mitä ne ehkä olisivat. Siinä vain käy niin, että kun niitä tehdään, aika moni sanoo että väärin tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti